Diyabet Nedir ?

Diyabet nedir? Nasıl meydana gelir?
Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir. Diyabet, anahtar işlevi gören İNSÜLİN hormonu yetersizliğine ve/veya insülinin etkilediği reseptörlerin bozukluğuna bağlı gelişmektedir

Diyabetin bulguları nelerdir?

ÇOK VE SIK İDRAR YAPMA (POLİÜRİ)

ÇOK SU İÇME  (POLİDİPSİ)

İŞTAH ARTIŞI (POLİFAJİ)

Bu klasik bulguların dışında diyabet hastalarında ÇABUK YORULMA, GÖRME BULANIKLIĞI, SIK DERİ ENFEKSİYONU, KADINLARDA VAJİNAL MANTAR ENFEKSİYONU gibi bulgular da görülür.

Diyabet tanısı nasıl konur?
Diyabet tanısı, çeşitli uluslararası kuruluşların (WHO, Amerikan Ulusal Diyabet Veri Gurubu=NDGG) belirlediği ölçütlere göre konmaktadır. Bu ölçütler:

– Klasik diyabet bulguları olan bir kişide günün herhangi bir anında ölçülen plazma glükoz düzeyinin 200 mg/dl’ye eşit ya da üzerinde olması,

– En az 8 saatlik aç (kalori almayan) bir kişide plazma şekerinin 126 mg/dl’ye eşit ya da üzerinde olması.

– Şeker yükleme testinde (OGTT) 2. saatteki plazma glikoz düzeyinin 200 mg/dl’ye eşit ya da üzerinde olması.

HbA1c  testi nedir?

Halk arasında bilinen adı 3 aylık şeker testidir. Geriye dönük 2-3 aylık şeker düzeyini gösterdiği için bu adı ile bilinmektedir.
Gizli şeker nedir?
Halk arasında gizli şeker olarak isimlendirilen durum, normal glikoz düzeyi ile diyabet arasındaki metabolik durumu ifade etmektedir. İşte açlık plazma şekerinin 110- 126 mg/dl arasında olması bozuk glikoz toleransı olarak tanımlanmaktadır. Benzer şekilde şeker yükleme testi yapılan kişilerde 2. Saatteki plazma glikoz düzeyininin 140 mg/dl’nin üzerinde fakat 200 mg/dl’nin altında olması da bozuk glikoz toleransı olarak isimlendirilmektedir. Bu durumdaki kişilerin gün boyu kan şekerleri normaldir ve diyabetin klasik bulguları görülmez. Bununla birlikte bu kişiler diyabete adaydır ve takip edimelidirler.

Diyabetin Komplikasyonları nelerdir?

Diyabet hayat boyu süren, dikkatle izlenmesi gereken, iyi kan şekeri kontrolünün şart olduğu bir hastalıktır.
İyi olmayan takip ve kontrol yüksek şekere ve uzun dönemde birçok organda hasara neden olur.

• Kalp hasarı: Sıklıkla kalpte ve damarlarda ölümcül zararlara yol açar. Özellikle kalp damarları tıkanabilir, kalp krizi yaşanabilir.
• Böbrek hasarı: Diyalize kadar götürebilir ve böbrek nakline gereksinim duyulacak kayıplar yaşanır.
• Sinir hücreleri: Sinir hücreleri hasar görür, buna bağlı ayak yaraları olabilir.
• Göz hasarı: Göz hasarı kapsamında retina kanamaları ve buna bağlı görme kaybı meydana gelir.