B12 VİTAMİN DEĞERİNİZE DİKKAT !

b12 vitamini

B12 vitamini alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için gereklidir. B12 vitamininin yeterli miktarda olmaması halinde kansızlık oluşur.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 ve folik asit seviyelerini düşüren ilaçlar oral kontraseptifler, östrojenler, alkol ve bazı antibiyotikler olarak sıralanabilir. Özellikle bir yaşlıda mental ya da davranışsal değişimler örneğin hırçınlık, konfüzyon, depresyon yada paranoya sergilendiğinde, B12 ve folik asit eksikliği değerlendirilmelidir.

B12 ve folik asit eksikliğine işaret eden fiziksel semptomlar ;Baş dönmesi, zayıflık, yorgunluk ve ağız ya da damakta yara,sinirsel hasar ya da ellerde,kollarda,bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma ,yanma,uyuşma  gibi durumlar da olabilir.

Nasıl Test Yaptırabilirsiniz?

Muhtemel belirtileri net bir şekilde anlayabilmek için b12 vitamini testi yaptırılmalıdır. Randevu Al butonuna tıklayarak veya telefonla iletişime geçerek Sonolab Tıbbi Laboratuvarı standartlarıyla b12 vitamini testi yaptırabilirsiniz. Test aşamasında kan örneği vermeniz yeterli olmaktadır. Dilerseniz tek seferde diğer laboratuvar testleriniz de yapılabilmektedir.

randevu_al

Bir hasta B12 vitamini ya da folat eksikliğinden dolayı tedavi alıyorsa, tedavinin etkinliğini izlemek için de test yapılmalıdır. Beslenme eksikliği olan bir kişi tedaviyi izlemek için kontollerini aksatmamalıdır. Folik asit veya B12 açısından kronik eksiklikiği olan bireylerde uzun dönem tedavi planının bir parçası olarak istenebilir.

Besinlerle alınan B 12 vitamini emiliminin olabilmesi için mide, pankreas ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal olması gerekir. Bunlardan birindeki bozukluk B12 vitamininin eksikliğine yol açar.

Doktorunuza Danışarak Bu Gıdaları Tüketebilirsiniz

Karaciğer, böbrek, kırmızı et,  yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren besinler arasındadır. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da B12 vitamini bulunan yiyeceklerdendir. B 12 vitamini içeren gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesi, bol miktarda tüketilmesine rağmen   barsakta yeterli derecede emilememesi ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı bu vitaminin eksikliğine neden olur. Vejetaryenler, ileri yaştakiler ve sürekli diyet yapanlar da B12 eksikliği riskiyle karşı karşıyadır.

Doktora Başvurmalısınız

B 12 Vitamini eksikliği ilerki dönemlerde daha ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceği için vakit kaybetmeden doktora başvurmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir.

*Not: Bu yazı tamamen bilgi amaçlı olup herhangi bir tedavi veya teşhis maksadı taşımamaktadır. En net bilgi için tüm sağlık sorunlarında uzman doktora başvurulması gerekmektedir.